Villisika

Sus scrofa

Villisika eli metsäkarju on sorkkaeläimiin kuuluva suurikokoinen sikalaji ja kesyn sian kantamuoto. Sen pääasiallista esiintymisaluetta on Euraasian lehtimetsävyöhyke. Suomen villisikakanta on levinnyt maahan Virosta ja Venäjältä. Suurin osa villisioista elää Itä- ja Kaakkois-Suomessa.

Aikuinen villisika on väriltään talvella ruskeanmusta ja kesällä vaaleanharmaa. Sen turkissa on paljon pitkiä harjaskarvoja. Uroksen karvoitus voi kesällä olla hyvin vähäistä ja se näyttää silloin lähes kaljulta. Pienet porsaat ovat kellertävän kirjavia.

Villisikanaaras painaa n.100 kg ja uros voi painaa jopa 300 kg ja niiden säkäkorkeus on 70-110 cm. Uroksella on suuret, voimakkaat kulmahampaat. Villisialla on erilaisia röhkiviä ääniä.

Villisikauros elää enimmäkseen yksikseen, emakot, nuoret ja poikaset kulkevat laumoissa. Villisika on kaikkiruokainen, se syö kasveja, marjoja, sieniä ja tonkii maasta juuria, kastematoja ja toukkia. Peruna- ja juuresmailla se voi tehdä pahaa tuhoa.

villisika