Täpläkauris

Dama dama

 

Täpläkauris on pienikokoinen, alunperin Lähi-idästä kotoisin oleva jalohirvilaji. Sitä on siirretty riistaeläimeksi eri puolille maailmaa ja sitä kasvatetaan myös tarhoissa. Etelä-Suomessa elää tällä hetkellä myös luonnossa täpläkauriita.

Täpläkauriista käytettiin ennen nimeä kuusipeura, mutta vuodesta 2008 lähtien lajia on myös kutsuttu täpläkauriiksi, molempia nimiä käytetään edelleen rinnakkain.

Uroksen säkäkorkeus on n. 90 cm ja paino noin 80 – 100 kg, sillä on leveät, monihaaraiset lapiomaiset sarvet. Naaras on pienempi ja sillä ei ole sarvia. Väritykseltään täpläkauris on useimmiten puna- tai kellanruskea ja vaaleatäpläinen. Täpläkauris on laumaeläin, joka on liikkeellä enimmäkseen päiväsaikaan. Se on kasvinsyöjä, joka käyttää ravinnokseen ruohoa, juurikasveja, puiden ja pensaiden oksia sekä lehtiä. Se ruokailee syksyisin usein viljapelloilla.

taplakauriit