Strutsi

Struthio camelus

Strutsi on suurin nykyisin elävä lintu, joka kasvaa jopa 2,8 metriä korkeaksi. Sillä on pitkät jalat ja kaula. Se on lentokyvytön mutta paetessaan strutsi voi juosta jopa 60-70 km/h. Strutsi on nopein kaksijalkainen eläin maapallolla. Strutsi elää villinä Afrikassa mutta sitä tarhataan kaikkialla maailmassa.

Urosstrutsi painaa 90-170kg ja täysikasvuisena se on väriltään mustavalkoinen. Naaras on ruskeanharmaa. Puolustautuessaan strutsi potkaisee voimakkaasti eteenpäin. Strutsi on erittäin utelias ja linnuille ominaiseen tapaan nokkii kiinnostavia kohteita.

Suomessa strutsi munii keväästä syksyyn, talvella on lepokausi. Emolintu munii n. 40-70 munaa vuodessa. Strutsin muna painaa 1,3-1,5kg, joka vastaa 20-25:tä kananmunaa. Strutsin luonnollista ravintoa ovat ruoho, lehdet, siemenet ja pähkinät. Strutseille myös valmistetaan omaa, niille sopivaa rehua. Strutsilla on hyvä sairauksien vastustuskyky ja se voi elää jopa 50-80-vuotiaaksi.

DSC_0148_cropped